NTS merkt afkoeling in semicon

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

NTS Group maakte vorig jaar een recordomzet van 412 miljoen euro, maar ziet de halfgeleidermarkt afkoelen.

Topman Tjarko Bouman dankt het recordresultaat aan marktgroei, klantbetrokkenheid en de juiste investeringen. NTS breidde het afgelopen jaar uit in Eindhoven, Shanghai en Tsjechië. Daarnaast realiseert het op twee locaties nieuwbouw.

NTS profiteerde van markten die hoge precisie en schoon werken vragen

De eerstelijns toeleverancier zegt dat zijn mondiale aanwezigheid bijdraagt aan de binding met zijn klanten. ‘Dit resulteert voor NTS, naast een toename in productiewerk, in een grotere rol tijdens de ontwikkelingsfase’, stelt het bedrijf in een persbericht. ‘Hiermee is er voor NTS meer ruimte om (…) klanten te ondersteunen in ontwerp- en ontwikkelprocessen, en hen volledig te ontzorgen.’

Het bedrijf scherpte drie jaar geleden zijn strategische koers aan, waarbij het meer focuste op de markten voor halfgeleidermachines en analytische apparatuur. Dit droeg bij aan de forse groei in de afgelopen jaren.

In Drachten bouwt NTS een nieuwe fabriek die nog dit jaar wordt geopend.

NTS ziet zich nu echter ‘geconfronteerd met een wereldwijde tijdelijke daling in de semiconductormarkt.’ Ondanks deze tijdelijke dip, ziet de supplier op lange termijn verdere groei in de chipmarkt. In de analytical markt blijft het aandeel op niveau. De groeiende vraag naar analytische apparatuur voor mondiale uitdagingen – zoals klimaatverandering, vergrijzing, de energiecrisis en voedselproductie – ligt daaraan ten grondslag, zegt het bedrijf.

Het inmiddels 1.800 medewerkers tellende bedrijf zegt ook in 2023 te groeien. Het verwacht dit jaar nieuwe productielocaties te openen in Drachten en in Singapore. De focus ligt voor het aankomend jaar op het aantrekken van vakmensen.