NTS installeert nieuwste metaalprinter Additive Industries

Alexander Pil
21 februari 2022

NTS-Group maakte vandaag bekend dat het bedrijf een geavanceerde Metalfab G2 3D-printer van Additive Industries heeft geïnstalleerd op zijn locatie in Hengelo om hightech oem’s in de halfgeleider-, analytische en medische markt beter van dienst te kunnen zijn. Met de nieuwe 3D-printer kan NTS titanium, roestvrij staal en aluminium printen; andere exotische materialen zijn in ontwikkeling.

NTS maakt klanten wegwijs in de wereld van 3D-printing, onder meer met de aanschaf van de nieuwste metaalprinter van Additive Industries.

Additive manufacturing wordt door toonaangevende hightech oem’s steeds meer als een volwaardige productiemethode beschouwd. Bedrijven zien al jaren de voordelen van deze technologie, waarvan inmiddels is bewezen dat deze onderdelen kan produceren die consistent voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen. Naast de inherente voordelen van de technologie speelt ook de druk op de toeleverketen die machinebouwers momenteel ervaren een belangrijke rol: bij additive manufacturing zijn de doorlooptijden aanzienlijk korter dan bij conventionele productiemethoden.

‘Onze capaciteiten op het gebied van additive manufacturing zijn een geweldige aanvulling op onze bestaande competenties en vormen de kern van onze bedrijfsstrategie’, aldus NTS-topman Tjarko Bouman. ‘We proberen voortdurend om onze toegevoegde waarde voor hightech oem’s te verbeteren door een kostenefficiëntere productie, een kortere time-to-market en een snellere ontwikkeling van prototypes te bieden. Onze nieuwe industriële Metalfab G2-printer van Additive Industries beschikt over drie grote bouwruimtes en vier lasers. Zo zijn onze klanten verzekerd van een hoge productiviteit en consistente kwaliteit.’

Additive manufacturing als competentie

NTS experimenteert al sinds 2013 met additive manufacturing en heeft via verschillende samenwerkingsverbanden zijn competentie op dit gebied kunnen ontwikkelen. NTS was een van de oprichters van Addlab (inmiddels Addfab), een 3D-printbedrijf met de ambitie om hoogwaardige 3D-geprinte metalen onderdelen te ontwikkelen voor een breed scala aan hightech en high-end productietoepassingen. Ook bood de NTS-locatie in Drachten onderdak aan de 3D-printer van een ander consortium dat actief met de technologie werkte.

‘We maken onze klanten wegwijs in de wereld van 3D-printing, te beginnen met een snellere en efficiëntere productie van conventionele onderdelen’, vertelt NTS-fellow René Vlaskamp. ‘De volgende stap is het veranderen van de engineeringmindset. In die fase gaan we samen belangrijke onderdelen opnieuw ontwerpen met additive manufacturing in ons achterhoofd om de toegevoegde waarde optimaal te benutten. Zo kunnen we geconsolideerde onderdelen produceren én de prestaties van de onderdelen aanzienlijk verbeteren. Een lichter en beter presterend onderdeel stelt oem’s bijvoorbeeld in staat om de efficiency van hun toepassingen nog verder te verbeteren.’