Noordoost-Nederland mikt op zelflerende fabrieken

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een groep bedrijven en kennisinstellingen in Noordoost-Nederland heeft het consortium Region of Smart Factories opgericht. Het samenwerkingsverband richt zich op zelflerende en foutloze fabrieken en op verbeterde productietechnieken in de maakindustrie. Deelnemers zijn onder meer deĀ Rijksuniversiteit Groningen, deĀ Universiteit Twente, de drie noordelijke hboā€™s, grote bedrijven zoals Fokker, IBM, Philips en Ten Cate, kennisinstellingen waaronder Astron en SRON en veel regionale mkb-ondernemingen.

Om de maakindustrie – als een van de belangrijkste werkgevers van de noordelijke regio – in volle sterkte overeind te houden, zal de productiviteit van bedrijven spectaculair moeten groeien. Daarbij gaat het om een verdubbeling in de komende decennia. De mogelijkheden van bestaande technieken om deze productiviteitswinst te realiseren zoals automatisering of lean management raken snel uitgeput. In Duitsland wordt zelfs gesproken van de noodzaak van een vierde industriĆ«le revolutie waardoor fabrieken op grote schaal intelligent worden: Industrie 4.0.

De fabriek van de toekomst gaat zelf nadenken, zichzelf corrigeren en continu verbeteren. Het devies wordt: zero defect en first time right en de uitdaging is om zelfs heel ingewikkelde of snelle processen daaraan te laten voldoen. De intelligente fabriek vraagt om allerlei hoogwaardige kennisgebieden waar Noordoost-Nederland het nodige van in huis heeft en die nu in het nieuwe netwerk zijn samengebracht.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.