Noorden stelt onderzoeksagenda op voor smart industry

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

In overleg met het noordelijke bedrijfsleven heeft de Rijksuniversiteit Groningen een researchagenda opgesteld voor smart industry. Doel is om meer samenhang te brengen in de verschillende samenwerkingsverbanden die er al zijn tussen universiteit en industrie in de regio. In dit kader heeft mede-initiatiefnemer Jan Post van Philips Drachten sinds deze maand een aanstelling als bijzonder hoogleraar digitale fabricage binnen het Engineering and Technology Institute van de RUG. Hij is tevens trekker van het landelijke HTSM-roadmap voor mechatronica en productie.

De agenda presenteert thema’s rond lopend en toekomstig onderzoek in engineering- en natuurwetenschappen, economie en bedrijfskunde. Ook biedt ze aanknopingspunten naar informatica, sociale wetenschappen en andere domeinen die het noordelijke profiel voor smart industry kunnen versterken. De roadmap vat de onderwerpen in vier clusters: geavanceerde productieprocessen, behendige vraaggestuurde productie, geïntegreerde intelligentie en businessinnovatie.

Smart industry biedt kansen voor stimulering van de Noord-Nederlandse werkgelegenheid. Daarom wil de RUG de thematiek ook expliciet aan bod laten komen in het onderwijs. Verschillende masters, waaronder Industrial Engineering and Management, Supply Chain Management, Technology and Operations Management en Computer Science, gaan er aandacht aan besteden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.