Nominaties Feda Young Professional Award 2019 bekendgemaakt

Alexander Pil
8 augustus 2019

Branchevereniging Feda heeft bekendgemaakt dat de jury en een onafhankelijke juryvoorzitter de genomineerden voor de Young Professional Award 2019 heeft gekozen. Het zijn team ‘Nut-Welding add-on’ van Hogeschool Windesheim, team ‘Rock Solid’ van Hogeschool van Amsterdam en team ‘The Egyptians’, ook van Hogeschool van Amsterdam

Vorig jaar won team ‘Zweefvlieglier’ van Hogeschool Utrecht de Young Professional Award 2018. De studenten verbeterden de lierstart van een zweefvliegtuig.

Team ‘Nut-Welding add-on’ bestaat uit Jasper Groen, Frans van Dam en Antal van Ravensteijn. In de periode van april tot juni dit jaar hebben ze bij AWL in Harderwijk de Nut-Welding add-on ontwikkeld. Dit is een losse unit die kan worden gekoppeld aan de modulaire lasmachines van AWL. De operator legt losse aluminium delen in een magazijn, die de cobot pakt en in een lasmal/klem houdt. Daar wordt het aluminium deel voorzien van een bout, die in de automobielindustrie veel gebruikt wordt voor aardingkabels. Er wordt gebruikgemaakt van een cobot op een plek waar in de modulaire machines normaliter een zogeheten ‘part rack’ wordt geplaatst in een robotcel. De cobot voorziet de operator op deze manier parallel aan het hoofdproces van halffabricaten. De uitdaging in dit project was om te kijken hoe de studenten de inzetbaarheid van een cobot kunnen integreren in het gehele werkproces.

Team ‘Rock Solid’ wordt gevormd door Nick Vriend, Fons de Vries, Daniel Broekkamp en Marten Hylkema van de Amsterdamse opleiding Mechatronica en Robotica. Ze maakten met hun project gebruik van een ABB IRB 4600-robotarm. In dit project is een end-effector ontwikkeld waarbij met behulp van een vacuümzuignap in combinatie met drie pinnen natuurstenen worden opgepakt en verplaatst. De locatie wordt bepaald aan de hand van vooraf ingestelde coördinatoren. Door gebruik te maken van pinnen met een erg scherpe punt wordt het mogelijk om objecten op te pakken die een ruw oppervlakte hebben doordat de puntjes achter kleine richels blijven haken.

Team ‘The Egyptians’ bestaat uit Payten Toendang, Daan van Heusden, Musab Emirdogan en Shirley Hogervorst. Ook zij zijn aan de slag gegaan met de opdracht om een end-effector te ontwerpen, maar kozen voor een vacuümprincipe. Een ballon met een conische omhulsel en een lijnzaden vulling wordt hierbij opgeblazen en op een object gedrukt. Vervolgens wordt deze met behulp van een vacuümejector leeg gezogen. De druk die blijft op de ballon staan waardoor de binnenkant van de ballon vacuüm blijft. De vulling binnen de ballon trekt hierdoor strak om het object heen. Daarmee is een hele interessante multifunctionele gripper ontstaan voor het oppakken en verplaatsen van verschillende objecten.

De Young Professional Award is de prijs vanuit Feda waarbij studententeams van hbo mechatronica en industriële automatisering met hun project of opdracht landelijk strijden om de titel van Young Professional. Dit is de vierde editie. De drie genomineerde teams presenteren zich op 10 oktober tijdens DFPTC. Dan wordt ook de winnaar bekendgemaakt.