Nog steeds verliesgevend, maar Willem van der Leegte heeft volste vertrouwen in zijn busdivisie

René Raaijmakers
29 maart

Winst maken ze bij VDL Bus & Coach ook dit jaar nog niet, maar VDL-topman Willem van der Leegte heeft het volste vertrouwen dat zijn touringcars en stadsbussen goed gaan lopen.

De bussenmarkt kwam in 2022 uit een diepe te crisis. Door het herstel steeg de omzet met 18 procent naar 454 miljoen euro, maar de activiteiten kwamen daarmee niet uit de rode cijfers. Ook dit jaar zit er nog geen winst in bussen, verduidelijkte VDL-topman Willem van der Leegte bij de presentatie van de jaarcijfers over 2022. Desalniettemin is hij bijzonder optimistisch over de toekomst van de busdivisie, met name door de aantrekkingskracht van de Citea-productlijn.

Foto: VDL

Afgelopen januari scoorde VDL zijn grootste order ooit voor elektrische voertuigen voor EBS. Aan dat vervoersbedrijf gaat de fabrikant dit jaar maar liefst 193 nieuwe generatie Citea’s met volledig elektrische aandrijflijn leveren. EBS gaat ze inzetten in de Zaanstreek-Waterland waar het een nieuwe concessie verwierf. De totale orderportefeuille van VDL Bus & Coach steeg in de afgelopen twaalf maanden van 421 miljoen naar 497 miljoen euro in 2023 (beide gemeten half maart).

In deze tak van sport heeft VDL elk jaar wel een andere uitdaging, legt Van der Leegte uit. ‘We hebben gekozen om midden in de crisis te versnellen op ontwikkeling en daar is een prachtig openbaarvervoersconcept uit gekomen’, zegt hij, doelend op de investeringen in de elektrische Citea’s. ‘Baanbrekend in de wereld. Daar verwachten we veel van.’ De eerste bussen zijn inmiddels geleverd. ‘De chauffeurs zijn nu aan het trainen. Ook zien we volgende klanten. Dit jaar leveren we er 650 af.’

Net als bij de andere divisies kampt VDL bij zijn bussen met supply-chain-problemen. ‘Je hebt het over een industrie die door corona het zwaarst is geraakt’, zegt Van der Leegte. ‘Tijdens corona is er geen coach de weg opgestuurd. Daarna kochten onze klanten eerst de producten van concurrenten die omvielen, daarna de voorraad, daarna de handel uit de markt en dan pas nieuwe voertuigen. Nu zijn we twee jaar verder en bellen we leveranciers om onderdelen voor duizend touringcars, maar die zeggen: wie was u ook alweer? Dat geeft enorme uitdagingen, zeker voor een nieuw product.’

TDK Lamba