Nobi haalt assemblage slimme lampen terug van China naar België

De Belgische fabrikant van slimme lampen Nobi opende vorige week een nieuwe productiesite in Aartselaar, België. Daarmee haalt het bedrijf zijn assemblage weg uit China. Tegen eind dit jaar zullen er bij Nobi in Aartselaar al twintig mensen werken.

Tom Cassauwers
29 maart

Nobi maakt slimme lampen die waken over de veiligheid van ouderen. Met behulp van kunstmatige intelligentie detecteren de lampen wanneer een oudere valt. Daarbij kan hulp worden ingeroepen. De verlichting vermindert vallen doordat met een aangepaste lichtinval desoriëntatie bij ouderen vermindert.

De slimme lampen van Nobi ondersteunen ouderen thuis, maar worden ook ingezet in zorgcentra. Met behulp van kunstmatige intelligentie detecteren de lampen wanneer een oudere valt. Foto: Nobi

Nobi berekende dat assemblage in België 18 procent goedkoper is, onder meer door het wegvallen van hoge invoerrechten en transportkosten van en naar China. Ook zou de productie efficiënter worden doordat het in eigen handen komt.

In geopolitiek complexe tijden is het daarbovenop zekerder om in Europa te produceren volgens Nobi, zeker wanneer het gaat over privacygevoelige technologie als slimme lampen die in ziekenhuizen en verzorgingscentra ingezet worden. Lokale productie zou Nobi ten slotte helpen om flexibeler te zijn, en om beter in te spelen op de markt.

Nobi heeft in haar recrutering van personeel aandacht voor personen die het op de reguliere arbeidsmarkt soms moeilijk hebben. Zo wierven ze ook Oekraïense vluchtelingen en personen met een arbeidsbeperking aan in hun nieuwe site.

Nobi werd in 2018 opgericht en stelt zo’n tachtig medewerkers tewerk in vijf landen. Begin 2022 haalde de starter in een kapitaalronde 13 miljoen euro op.