NLR start vervolgprogramma voor kritieke ge-3d-printe metalen onderdelen
Na een eerste succesvol programma voor metaalprinten gaat het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) een vervolgprogramma aanbieden voor certificering van kritieke onderdelen die in metaal worden ge-3d-print. Het vierjarige programma is van start gegaan in het Metal Additive Manufacturing Technology Centre (Mamtec) van NLR in Marknesse. Het NLR zal met een consortium van partners werken aan de certificering van kritieke metalen am-onderdelen. De voorloper van het programma liep van 2015 tot 2018 en richtte zich op laser powder bed fusion (L-PBF). Voor het nieuwe programma krijgt het Mamtec de beschikking over een Beam Modulo 400-3d-printer voor de productie en reparatie van onderdelen via directed energy deposition (DED).

De componenten binnen het nieuwe programma zijn bijvoorbeeld bedoeld voor de luchtvaart, olie- en gasindustrie, hightechindustrie, defensie en automotive. Deze markten kunnen sterk profiteren van het gereduceerde gewicht en de hogere efficiëntie die metaal-am kan bieden. Een belangrijk onderdeel van het programma is onderzoek naar het toepassen van in-situ procescontrolesystemen.
Verder zal het programma gaan over het simuleren van metaal-am-processen voor zowel L-PBF als DED om inzicht te krijgen in het temperatuurprofiel tijdens het bewerken. Daarmee kan de resterende spanning in het product worden voorspeld en het productieproces worden geoptimaliseerd. Uit deze simulatie moet een first time right productiemethode voortkomen.
Deelnemers van het programma zijn onder meer Oerlikon, Shell, het ministerie van Defensie en Thales.