NLR gaat vliegtuigbouwconstructies printen met extruders van Cead

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Duurzaamheid is hoofdprioriteit in de luchtvaartresearch. 3D-printen brengt zowel lichte constructies als duurzame productieprocessen binnen bereik. Voor het laag voor laag opbrengen van vezelversterkte kunststoffen neemt NLR de Delftse startup Cead in de arm.

NLR is van start gegaan met de ontwikkeling van grote constructies voor de luchtvaart met een printkop van Cead uit Delft. Cead legt zich toe op het robotprinten van omvangrijke onderdelen (tot tientallen meters) uit vezelversterkte thermoplastische materialen. NLR combineert de printkop (een kunststof extruder) met een Kuka-robot.

Het NLR-onderzoek wil twee dingen bereiken: één is gewichtsbesparing in luchtvaartconstructies, daarnaast is het streven om productieprocessen van dit soort onderdelen te versnellen. 3D-opbouwen biedt verder nog een leuk voordeel. De materiaalverspilling tijdens de productie is minimaal.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.