NLR brengt composieten vliegtuigen naar grote hoogte

Collin Arocho
Leestijd: 5 minuten

Als onderdeel van het EU-initiatief Clean Sky 2 zoekt de lucht- en ruimtevaartindustrie een route naar duurzaamheid. De Clean Sky 2 Multifunctional Fuselage Demonstrator (MFFD) met zijn 8,5 meter lange composieten rompsectie met een diameter van 4 meter geeft een glimp van hoe de volgende generatie vliegtuigen eruit zou kunnen zien. Binnen het Stunning-project trekt NLR de aandacht nu het grootste onderdeel van de MFFD, de onderste romphuid, gereed is.

Terwijl Europa zich inspant om de klimaatcrisis onder controle te krijgen, is de EU begonnen met het uitrollen van verschillende programma’s die gericht zijn om de status quo in bijna elk domein te doorbreken, allemaal met als doel duurzamer te zijn en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Voor de lucht- en ruimtevaartindustrie gaat het Clean Sky 2-initiatief met zijn multifunctionele-rompdemonstrator (Multifunctional Fuselage Demonstrator, MFFD) rechtstreeks naar de bron door de constructie van vliegtuigen zelf aanpakken. Het project wil onderzoeken hoe een overgang van traditioneel aluminium naar moderne versterkte composieten niet alleen de structuur verbetert maar ook de emissies aanzienlijk terugdringt.

Met de ambitie om een leidende rol te spelen in het MFFD-programma en het delen van zijn kennis van composietmaterialen is NLR, samen met zijn partners GKN Fokker, de Technische Universiteit Delft en het Duitse Diehl, begonnen aan een eigen project genaamd Stunning. Hier is het doel om aan te tonen en te valideren hoe het gebruik van composieten – meer specifiek: thermoplasten – kan helpen bij het realiseren van de volgende generatie vliegtuigen die dezelfde sterkte en duurzaamheid hebben als staal en aluminium, maar waarbij de totale tijd voor productie- en onderhoudsactiviteiten drastisch is verkort, alsmede het totale gewicht van vliegtuigen en de daarmee samenhangende emissies is teruggebracht.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.