Nikon start jacht op Canon in i-line-markt

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Met het oog op de bloeiende Chinese halfgeleidermarkt is Nikon van plan om volgende zomer een nieuw i-line model uit te brengen – de eerste update in lange-golfsteppertechnologie van de Japanse apparatuurmaker in 25 jaar. Volgens een rapport van Nikkei zal het apparaat in elkaar worden gezet met off-the-shelf componenten, wat resulteert in een 20 tot 30 procent lagere prijs ten opzichte van het aanbod van i-line-marktleider Canon. Volgens gegevens van The Information Network had Canon in 2023 een marktaandeel van 57 procent in i-line, ASML volgde met 25,3 procent en Nikon had 17,7 procent.

Foto: Nikon

Nadat ASML het algehele marktleiderschap in de markt voor lithografieapparatuur had verworven, schakelde Canon met succes over op i-linetools, waar nog steeds veel vraag naar is. Canon gaf de markt voor geavanceerde chips echter niet op en investeerde geld en middelen in de commercialisering van nano-imprint lithografie (NIL). Het bedrijf kondigde onlangs zijn eerste NIL-systeem aan, hoewel het nog niet duidelijk is wanneer de eerste tool zal worden verscheept.

Nikon daarentegen, heeft op dit moment niets waarmee het zich onderscheidt van zijn concurrenten. Ondanks de geopolitieke risico’s lijkt de exploderende Chinese markt met zijn focus op oudere chipgeneraties een perfecte springplank om de omzet te vergroten.