Nikon sleept ASML voor de rechter in patentconflict

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nikon claimt dat ASML en Carl Zeiss SMT inbreuk maken op elf octrooien voor immersielithografie. Het Japanse bedrijf eist een verbod op de verkoop en distributie van ASML’s immersiesystemen en een schadevergoeding. ASML ontkent de aantijgingen en zal zich verdedigen in de rechtbank. De zaken dienen in Den Haag, Tokio en Mannheim.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat ASML’s ongeautoriseerde gebruik van Nikons octrooien op onze meest geavanceerde technologieën, waaronder de technologie voor immersielithografie, ASML in staat heeft gesteld om zijn lithografieactiviteiten uit te breiden’, aldus president-directeur Kazuo Ushida van Nikon.

Het conflict gaat terug tot 2004. Toen schikten de partijen na drie jaar procederen in de Verenigde Staten en gingen ze kruislicenties aan. De bedrijven spraken af dat ze sommige van elkaars octrooien voor onbepaalde tijd mochten gebruiken, maar voor andere verviel de overeenkomst op 31 december 2009.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.