Nieuwste zaagmachine Fico draait op standaard controleplatform

Alexander Pil
Leestijd: 8 minuten

Besi-onderdeel Fico heeft een roerige periode achter de rug. Het bedrijf bracht de drie onderdelen Molding, Singulation en Trim & Form in 2007 samen in Duiven om de engineers beter te laten samenwerken. De samenvoeging begint langzaam uit te kristalliseren. Het eerste tastbare bewijs is de nieuwste zaagmachine van Singulation, die is gebaseerd op een besturingsplatform waarop ook de andere Fico-takken straks hun systemen kunnen baseren.

Fico staat aan de vooravond van de introductie van zijn nieuwste generatie singulation-machines. De Fico Sawing Line (FSL) van de Besi-dochter is een zaagsysteem voor het allerlaatste gedeelte van de halfgeleiderproductie. Het back-endapparaat zaagt de strips met verpakte dies in stukken en levert zo de input voor assemblagemachines zoals die van Assembléon.

’De toegevoegde waarde van het proces verschuift steeds meer richting back-end‘, weet Henri in ‘t Veld, verantwoordelijk voor de afdeling Singulation bij Fico. ’In het front-end voegen de machines van ASML tot wel negentig procent van de waarde toe. Voor ons in het back-end bleef het altijd bij een paar procent. Die verhouding begint langzaam te verschuiven naar 70:30. De functionele eigenschappen van een chip worden namelijk steeds meer beïnvloed door zijn behuizing. Vroeger maakte het allemaal niet zo heel veel uit. Inpakken en wegwezen. De enige taak was om de chip en de gouddraadjes te beschermen. Tegenwoordig is het voor het functionele gedrag van een chip wel degelijk van belang hoe dik het verpakkingsmateriaal is. De nauwkeurigheid en kwaliteit hangen steeds sterker samen met de behuizing. Is die wel overal homogeen? Zitten er geen luchtinsluitsels in? Chipfabrikanten investeren daarom steeds meer in back-endsystemen zoals de FSL.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.