Nieuwe voorzitter Europees Octrooibureau

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Portugees António Campinos wordt vanaf juli volgend jaar de nieuwe voorzitter van het Europees Octrooibureau (EPO). Hij volgt de omstreden Fransman Benoît Battistelli op. Campinos is momenteel executive director van het Bureau voor Intellectueel Eigendom van de EU. Hij krijgt een termijn van vijf jaar.

Het personeel en het management van het EPO liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. Onder leiding van Battistelli zijn er forse hervormingen doorgevoerd om de aantallen beoordelingen te vergroten, wat volgens het personeel resulteert in enorm toegenomen werkdruk en een afname van de kwaliteit. De voorzitter wil daar echter niks van weten en zou een autoritair beleid voeren en de regels voortdurend aanpassen om de werknemers hun rechten te ontnemen.

Tegelijk speelde Battistelli de afgelopen acht jaar een belangrijke rol bij de moeizame onderhandelingen rond het overkoepelende Europese patent, waarmee een uitvinder in heel Europa bescherming kan krijgen met een enkele aanvraag. Dit systeem is vergevorderd, maar het Duitse constitutioneel hof blokkeerde eerder dit jaar de invoering ervan omdat het in strijd zou zijn met de nationale grondwet. Het hof voerde hier diverse redenen voor aan, waaronder het ‘ondemocratische karakter’ dat het EPO dankzij Battistelli heeft gekregen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.