Nieuwe topman Rolls-Royce schudt zijn ingenieurs wakker

René Raaijmakers
31 januari

De Britse industriële icoon Rolls-Royce wankelt. Het is vijf voor twaalf en als de ingenieurs zich niet herpakken, dan betekent dat het einde van het bedrijf. Dat is de schokkende boodschap van Tufan Erginbilgic aan zijn werknemers.

Erginbilgic leidt Rolls-Royce sinds begin dit jaar. Het bedrijf is volgens hem nog wel levensvatbaar, maar hij waarschuwt dat werknemers ‘anders moeten gaan denken’, ‘anders moeten handelen’ en ‘het verschil moeten gaan maken’. ‘Daarvoor hebben we niet veel tijd meer’, zo zei Erginbilgic in een wereldwijde toespraak tegen het personeel, waar Financial Times inzage in kreeg.

‘Rolls-Royce presteert al heel lang niet meer en dat heeft niets te maken met Covid, laat dat duidelijk zijn’, citeert Financial Times Erginbilgic. ‘Covid heeft een crisis veroorzaakt, maar het onderhavige probleem heeft daar niets mee te maken.’

Afgelopen december liet Rolls-Royce een demonstratiemodel zien van zijn UltraFan-technologie: een gloednieuw motorontwerp voor duurzaam vliegen op hernieuwbare brandstoffen met een ventilator-diameter van 3,5 meter en een 25 procent efficiënter gebruik van brandstoffen in vergelijking met de eerste generatie Trent-motoren.

Rolls-Royce is al jaren aan het herstructureren en voerde al eerder radicale veranderingen door. Het bedrijf is nog maar net bekomen van een reorganisatie door de vorige topman Warren East, waarbij 9000 banen werden geschrapt. Rolls-Royce haalt zo’n 40 procent van de omzet uit de burgerluchtvaart.