Nieuwe speler op de markt voor beademingsapparatuur
Ventinova Medical ontving begin april een substantiële order voor beademingsmachines van de Nederlandse overheid. Het was de eerste binnenlandse bestelling voor het Eindhovense bedrijf. Zijn Evone-beademingssysteem – nu tweeënhalf jaar op de markt – verschilt wezenlijk van de apparatuur die Nederlandse ziekenhuizen normaliter gebruiken.
Langdurig beademen, zoals nodig is bij coronapatiënten op de intensive care, kan schadelijk zijn voor de longen. Bij bestaande apparaten worden de longen vol geblazen met lucht. Vervolgens gaat er een klep open, waardoor de long snel leegloopt. De technologie van het Eindhovense Ventinova is zachter voor de longen. Door gecontroleerde in- en uitademing ontstaat een efficiëntere uitwisseling van CO2 en O2. Dat is belangrijk voor het herstel van de patiënt.
Rienco Verschelling, coo van Ventinova, legt uit: ‘De inademing is relatief eenvoudig. Je sluit alle openingen af en blaast het gasmengsel van lucht en eventueel extra zuurstof de long in tot het ingestelde maximale drukniveau.’ Vervolgens wisselt het apparaat naar de uitademingsmodus. ‘We creëren in de machine een onderdruk, waardoor de lucht langzaam uit de longen wordt gezogen, totdat de ingestelde waarde is bereikt.’
Volgens Ventinova biedt deze techniek verschillende klinische voordelen. ‘We kunnen langzaam, gecontroleerd in- en uitademen’, aldus Verschelling. ‘Het lijkt meer op een natuurlijke ademhaling.’ Een ander voordeel is de mogelijkheid om door een dunne buis te beademen. Dat is van belang als de luchtpijp is geblokkeerd, bijvoorbeeld door een tumor.
Steun op afstand
De afgelopen maanden waren hectisch voor Ventinova. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestelde begin april in allerijl duizenden beademingsapparaten, waaronder tientallen Evone’s van Ventinova. Zo bereidde de overheid zich voor op de uitbreiding van de ic-capaciteit van vijftienhonderd naar drieduizend bedden. Mede op verzoek van het ministerie schaalde Ventinova de productie in hoog tempo op. Eind april werden de eerste Evone’s afgeleverd.
Helaas werd de apparatuur van Ventinova niet direct op grote schaal in gebruik genomen. Verschelling kan dat goed begrijpen. ‘Als je in de hectiek zit waarin we zaten, snap ik dat ziekenhuispersoneel blijft gebruikmaken van de apparatuur waaraan het gewend is. Leren werken met een nieuw apparaat kost immers tijd en aandacht.’ Ook is de verdere uitbreiding van de ic-capaciteit tot nu toe niet nodig geweest.
Normaal gesproken traint Ventinova het medisch personeel op locatie in het gebruik van de Evone. ‘Dat is met de 1,5-metermaatregelen wat ingewikkelder’, zegt Verschelling. Ter vervanging heeft Ventinova enkele instructievideo’s gemaakt. Daarnaast biedt het bedrijf ondersteuning op afstand.
Uiteindelijk gingen de eerste systemen eind mei naar de ziekenhuizen. Ventinova heeft dus goede hoop dat het medisch personeel alsnog leert werken met de Evone. ‘Dat is belangrijk voor ons’, legt Verschelling uit. ‘We kunnen nu laten zien wat ons principe kan doen in beademing. Zo creëren we draagvlak voor grootschalige inzet van de Evone in Nederlandse ziekenhuizen.’
Intussen werkt Ventinova aan de volgende generatie en de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten. Verschelling is positief over de toekomst: ‘We kunnen nu laten zien dat we een mooie beademingsmethode hebben die klinische voordelen biedt boven wat er al was.’