Nieuwe generatie robots biedt kansen voor Brabant

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Brabant kan een belangrijke rol spelen in de snel groeiende roboticamarkt. De kennis, technologie en ervaring is rijkelijk aanwezig. Kruisbestuiving is noodzakelijk om de verschillende partijen uit de roboticamarkt te verbinden met bedrijven uit de kansrijke marktdomeinen zoals industrie, logistiek, agro & food, maintenance en gezondheidszorg. Alleen dan is het mogelijk om concrete, kansrijke toepassingen te ontwikkelen voor problemen uit de markt. Dat stelt de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (Bom) in een marktverkenning die vorige week op High-Tech Systems is aangeboden aan Stefano Stramigioli, roboticaprofessor aan de UT.

Bom heeft de kansen van de robotica-industrie in vijf marktdomeinen verkend: industrie, logistiek, agro & food, maintenance & service en gezondheidszorg. Daaruit blijkt dat in alle vijf marktdomeinen kansen liggen. Dankzij de nieuwe generatie robots komt robottechnologie bijvoorbeeld binnen handbereik van kleine en middelgrote productiebedrijven, waardoor het aantrekkelijker wordt om in Nederland te (blijven) produceren. De positie van Zuid-Nederland als logistieke hotspot van Europa kan door de toepassing van slimme, flexibele robots worden versterkt. Met behulp van drones en onbemande landbouwvoertuigen wordt precisielandbouw mogelijk, wat de productiviteit in deze sector bevordert en de positie van Nederland als het op een na grootste exportland van landbouwproducten verder versterkt. In de gezondheidszorg en maintenance & service liggen met name kansen in de ontwikkeling van robots voor zeer specifieke taken.

Nederlandse onderzoeksinstellingen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze robots, maar het bedrijfsleven loopt vooralsnog achter met de toepassing van robottechnologie. De robotdichtheid in Nederland bedraagt 93 stuks per tienduizend productiemedewerkers, een stuk minder dan in omringende landen zoals Denemarken (166), België (169), Zweden (174) en Duitsland (282). Nederland laat dus kansen liggen om beter, sneller, veiliger en goedkoper te werken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.