Nieuw fenomeen: opleving

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Alle tekenen zijn positief, maar niemand in de Duitse machinebouw lijkt het nog te kunnen geloven. Op SPS Drives in Neurenberg heb ik deze week vooral positieve signalen ontvangen van spelers in de industriële automatisering en toeleveranciers aan de machinebouw. De wereldeconomie is nog niet op orde, maar veel spelers zien de markt aantrekken. Sommigen kunnen de vraag bijna niet bijbenen. Bachmann en Kontron waarschuwen hun relaties al voor leverproblemen in het komende half jaar. Ze dringen bij klanten aan op goede inschattingen van hun behoeftes.

De dip was diep. Is het daarom dat bijna niemand nog in een blijvend herstel gelooft? Maar voor een deel. Duidelijk is dat alle seinen voor een herstel van de wereldwijde economie nog niet op groen staan. Daardoor kan niemand langer dan een paar maanden in de toekomst kijken. Niemand in Neurenberg waagde zich aan voorspellingen voor langer dan een kwartaal vooruit.

Tijdens een persconferentie op SPS Drives merkte Ralph Wiechers van de Duitse vereniging van machinefabrikanten VDMA op: ’Hoe dieper we dit jaar nog vallen, hoe beter de cijfers er volgend jaar uitzien.‘ De ondertoon van de man die bij de VDMA verantwoordelijk is voor de thema‘s werkgelegenheid en statistiek was cynisch. Ook de veertig aanwezige journalisten konden slechts glimlachen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen