Niet techniek maar netwerk bepaalt succes

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

8 april 2015

Het is gechargeerd maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in de kop van deze column. Denk aan het eind jaren zeventig door Philips geïntroduceerde videocassettesysteem V2000. Beeldtechnisch gezien superieur aan de twee andere systemen Betamax en VHS, maar het slechtste systeem heeft gewonnen. Waarom? Omdat het VHS-kamp veel sneller was met het opbouwen van de keten en met name die van videoverhuur. Dan sta je toch beteuterd te kijken met het mooiste systeem van de wereld en een miljoeneninvestering die je gewoon kwijt bent.

Technische kwaliteit blijkt dus niet zaligmakend. Daar zijn wij als mondiale firma ook intensief mee bezig. Want – dat leert ‘V2000’ ons – wat voor zin heeft het om vele miljoenen euro’s te steken in de ontwikkeling van een technologisch gezien superieur product, als de markt uiteindelijk toch iets anders kiest en/of niet de prijs wil betalen die je moet krijgen om überhaupt de ontwikkelkosten terug te verdienen? Wellicht dat je aan iets dat sneller en tegen lagere kosten is te ontwikkelen en te produceren veel meer verdient. De grote vraag vooraf is echter of dat inderdaad zo uitpakt.

Ik denk dat bedrijven als Apple en Microsoft hier op dit moment ook enorm mee worstelen. Apple heeft altijd zijn eigen koers gevaren, zich niets aantrekkend van open standaarden. Je moest als gebruiker maar accepteren dat heel veel prachtige Windows-applicaties niet werkten op Apple-computers. Niet iedereen weet het, maar op een Apple met Intel-processor kun je al dual-boot Windows 7 installeren. Dan heb je the best of two worlds: prachtige, stabiele hardware, superieure grafische prestaties en Windows-applicaties (zoals het populaire Office) die je niet in een versimpelde IOS-versie hoeft te draaien. De Windows-keten is groter dan de Apple-keten en dus zul je als bedrijf op een gegeven moment overstag moeten. Net als Philips dat uiteindelijk VHS-recorders is gaan produceren.

En dan kom je dus toch weer terecht bij de allesbepalende gebruiker en de kracht van de markt en (nog veel sterker) de kracht van de keten. Dat zie je ook in de wereld van fabriekssoftware (erp, crm, hcm). Daar is één merk erg dominant. Heb je ooit voor dat merk gekozen, dan is het bijna onmogelijk om ervan af te komen, ook al zijn er tegenwoordig gebruikersvriendelijkere en goedkopere oplossingen. Wil je als merk zo’n dominante rol kunnen blijven vervullen, dan moet je daar heel veel geld en energie in stoppen, want anders gaat de gebruiker op een gegeven moment toch iets anders doen.

Tenzij je de (software)deur openzet voor andere standaarden. Om te ontdekken of dat zinvol is, zijn en blijven opmerkingen en ervaringen van klanten zo belangrijk, waarbij het dankzij internet en Smart Industry steeds sneller en makkelijker gaat om die ervaringen te verzamelen en te analyseren. Veel apparaten geven, zonder dat u het weet, al gebruikersinformatie door aan de ontwikkelaars. Ook storingen worden automatisch gemeld via wifi of 3G en straks 4G, waarmee werkelijk alles aan alles komt te hangen. De grote vraag is hoe we die enorme hoeveelheden (big) data gaan verwerken en wat dit betekent voor onze privacy, maar dat terzijde.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Waarop wij als ontwikkelende firma in ieder geval erg goed letten, is hoe gebruikers onze apparaten ervaren. Prototypes worden aan testpanels voorgelegd zonder gebruiksaanwijzing. Laat mensen maar intuïtief proberen ze aan de praat te krijgen. Uiteraard worden die handelingen gefilmd en geanalyseerd en daar leer je als ontwikkelaar enorm veel van. Je kunt een apparaat technisch en functioneel immers nog zo fantastisch maken, als de gebruiker er niet heel snel mee overweg kan, is het ten dode opgeschreven. Want dan keert het netwerk (internet) in de vorm van blogs, fora, Facebook en Twitter zich genadeloos tegen je. Google je op dat product, dan weet je een seconde later dat niemand het aanbeveelt en kun je het net zo goed meteen van de markt halen. Denk dus goed na over wat u voor wie ontwikkelt. En zorg er daarbij vooral voor dat het netwerk zich nooit tegen u keert. Pas dan zult u succesvol zijn.