Niet techniek maar netwerk bepaalt succes

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 3 minuten

Het is gechargeerd maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in de kop van deze column. Denk aan het eind jaren zeventig door Philips geïntroduceerde videocassettesysteem V2000. Beeldtechnisch gezien superieur aan de twee andere systemen Betamax en VHS, maar het slechtste systeem heeft gewonnen. Waarom? Omdat het VHS-kamp veel sneller was met het opbouwen van de keten en met name die van videoverhuur. Dan sta je toch beteuterd te kijken met het mooiste systeem van de wereld en een miljoeneninvestering die je gewoon kwijt bent.

Technische kwaliteit blijkt dus niet zaligmakend. Daar zijn wij als mondiale firma ook intensief mee bezig. Want – dat leert ‘V2000’ ons – wat voor zin heeft het om vele miljoenen euro’s te steken in de ontwikkeling van een technologisch gezien superieur product, als de markt uiteindelijk toch iets anders kiest en/of niet de prijs wil betalen die je moet krijgen om überhaupt de ontwikkelkosten terug te verdienen? Wellicht dat je aan iets dat sneller en tegen lagere kosten is te ontwikkelen en te produceren veel meer verdient. De grote vraag vooraf is echter of dat inderdaad zo uitpakt.

Ik denk dat bedrijven als Apple en Microsoft hier op dit moment ook enorm mee worstelen. Apple heeft altijd zijn eigen koers gevaren, zich niets aantrekkend van open standaarden. Je moest als gebruiker maar accepteren dat heel veel prachtige Windows-applicaties niet werkten op Apple-computers. Niet iedereen weet het, maar op een Apple met Intel-processor kun je al dual-boot Windows 7 installeren. Dan heb je the best of two worlds: prachtige, stabiele hardware, superieure grafische prestaties en Windows-applicaties (zoals het populaire Office) die je niet in een versimpelde IOS-versie hoeft te draaien. De Windows-keten is groter dan de Apple-keten en dus zul je als bedrijf op een gegeven moment overstag moeten. Net als Philips dat uiteindelijk VHS-recorders is gaan produceren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen