Niet-magnetische keramische actuatoren bruikbaar in vacuüm

Clara Dorrepaal
Leestijd: 1 minuut

Physik Instrumente‘s nieuwe lijn van compacte keramische piëzomotoren en actuatoren vervangt klassieke actuatoren en motion-controllers. Het gaat om niet-magnetische lineaire motoractuatoren met een responstijd van een milliseconde die bruikbaar zijn in vacuüm en die zonder smeermiddelen werken. PI biedt drie typen motoren die zich onderscheiden in kracht, slaglengte, snelheid en nauwkeurigheid. Voor korte slaglengtes, grote krachten en een snelle reactie heeft PI flexure actuatoren van het type Piezomove. Deze actuatoren combineren een slaglengte van minder dan 1 mm met een reactiesnelheid van minder dan 1 ms. Ze zijn slijtagevrij. Voor grotere slaglengtes levert PI een ultrasone motor en een lineaire stapmotor. De ultrasone motoractuator, Piline haalt een snelheid van 800 mm/s. De piëzostapmotor types Nexact en Nexline leveren grotere nauwkeurigheid en kracht, tot 30 pm en 500 N respectievelijk.

In tegenstelling tot servo- of stapmotoractuatoren komt de lineaire beweging bij de keramische lineaire piëzomotoren tot stand zonder drijfwerk en transportschroeven. Deze directe aandrijving voorkomt speling en slijtage wat hem onderhoudsvrij maakt. Keramische piëzoactuatoren vertonen een hoge stijfheid en zijn zelfklemmend wanneer de stroom eraf is. De positiestabiliteit is op de nanometer nauwkeurig. Ze hebben geen last van warmtedissipatie of servotrillingen in rusttoestand.

Toepassingen liggen vooral in precieze bewegingsbeheersing zoals de halfgeleiderindustrie, opto-elektronica en nano-biotechnologie. Voorbeelden zijn nauwkeurige motion control in optische toepassingen, snelle controle van ventielen, toepassing bij hoge-energiefysica met sterke magnetische velden, in vacuüm, nauwkeurige vloeistofdosering, scanningmicroscopie, OCT, en MRI.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen