Niet huilen maar omscholen

Egbert Stremmelaar is voorzitter van de Feda en BU-director bij Eriks Aandrijftechniek.

Leestijd: 3 minuten

Pas werd ik gebeld door het wervingsbureau dat voor ons bezig is om een medewerker te vinden. ’Sorry meneer Stremmelaar, de procedure gaat iets langer duren. We hebben intensief gezocht maar het aantal gegadigden valt wat tegen.‘ Zoeken we dan zo iets exotisch, vraag ik me af: een mbo‘er of hbo‘er Elektrotechniek, Werktuigbouw of Mechatronica. Helaas kennelijk wel.

Het blijkt dat er in heel Nederland op dit moment van schrijven slechts achthonderd hbo-ingenieurs werkloos zijn. Hun gemiddelde werkloosheidsduur is minder dan drie maanden. Eigenlijk zijn deze ’werklozen‘ meer het gevolg van de arbeidsmarktfrictie dan van het gebrek aan arbeidsplaatsen. Met andere woorden: techneuten zijn schaars.

Dat bleek ook weer op de laatste ALV in april 2011 van de Feda. De daar aanwezige bedrijven kunnen per direct zo‘n vijfhonderd medewerkers met affiniteit tot techniek plaatsen. Kennis van de aandrijftechniek of industriële automatisering is een pré maar niet beslist noodzakelijk. De bedrijven beschikken over eigen trainingsfaciliteiten die medewerkers opleiden tot het gewenste kennisniveau. Overigens ook het salarisniveau is marktconform en de secondaire arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.