NI voegt PID en MPC toe aan Labview

Clara Dorrepaal
Leestijd: 3 minuten

Labview krijgt meer mogelijkheden om regelingen te ontwikkelen. National Instruments voegt aan de grafische programmeeromgeving functionaliteit toe voor PID-regelaars en modelvoorspellende controle.

Labview bestaat uit een basisontwikkelomgeving die uit te breiden is met modules en toolkits. Voor simulaties en regelkringen waren verscheidende toolkits verkrijgbaar. Deze zijn nu samengevoegd in de module Control Design and Simulation. Hiermee kunnen gebruikers het gedrag van open regelkringen analyseren, ontwerpen, simuleren en hun systemen realtime maken. Voor de meest gangbare regelaar, de Proportional Integral Derivative (PID) voegt Labview een automatiseringsfunctie toe.

De PID wordt door zijn eenvoud in veel soorten regelingen gebruikt, van cruisecontrol in auto‘s tot het regelen van de procesomstandigheden in een reactorvat. PID is een regelaar voor een gesloten regelkring. Dat wil zeggen dat de regelaar uitgangsinformatie gebruikt om zijn aansturing bij te stellen. Dus als de temperatuur in een geregelde oven te ver oploopt zal de PID dit merken en op basis van zijn algoritme de warmtebron bijregelen. Dit in tegenstelling tot een open systeem, dat van tevoren programmeerd wordt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.