NI verlaagt drempels voor robotontwikkeling

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

National Instruments kondigde begin dit jaar Labview Robotics 2009 aan. De speciale versie van het grafische programmeerplatform is op maat gesneden voor de ontwikkeling van autonome en robotbesturingen. Het pakket bevat een uitgebreide bibliotheek voor standaard robotsensoren en -actuatoren, basisalgoritmes voor de intelligente bediening en de waarnemings- en bewegingsfuncties van intelligente voertuigen. NI levert er een prototypeplatform bij waarmee softwaredesigners hun algoritmes in een vroeg stadium kunnen uitproberen.

’Het is de eerste keer dat National Instruments een versie van Labview uitbrengt speciaal voor een domein‘, zegt NI‘s marketingmanager Remco Krul. ’We hebben natuurlijk varianten voor FPGA‘s, realtime of vision maar daarbij draait het om de technologie en niet om het toepassingsgebied. Voordat we Labview Robotics op de markt brachten, was het al mogelijk om robotica-applicaties te bouwen met Labview. De Robotics-variant is dus niet volledig nieuw, we hebben de tools gebundeld die vaak in dit domein worden gebruikt, en een aantal nieuwe functies toegevoegd.‘

Omdat National Instruments zich met Labview Robotics in eerste instantie richt op autonome voertuigen, heeft het bedrijf IP toegevoegd voor het plannen van de route en het vermijden van obstakels. Ook kan het pakket overweg met nieuwe protocollen zoals Jaus (Joint Architecture for Unmanned Systems) en NMEA voor maritieme elektronica zoals sonars, windmeters en gyrokompassen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen