NHL-project slimme civiele drones wint Raak-award

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het lectoraat Computer Vision van NHL Hogeschool heeft de Raak-juryprijs gewonnen voor het project ‘Smart Vision for UAVs’. Dit project zet in op de ontwikkeling van slimme civiele drones. De drones vliegen geautomatiseerd en verwerken de opgenomen beelden tot concrete proces- of bedrijfsondersteunende informatie voor de klant, zoals de detectie van brandhaarden bij een uitslaande fabrieksbrand. De juryprijs is in Den Haag uitgereikt door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. De NHL versloeg negen andere projecten van verschillende hogescholen in Nederland.

Schimmels ontdekken in kilometers grote aardappelvelden of hoog in de lucht de wieken van een windmolen inspecteren, met een unmanned aerial vehicle (UAV) – oftewel een drone – is het steeds makkelijker vast te stellen. Steeds vaker worden drones ingezet voor praktische doeleinden, waarbij hightech camera’s de ogen zijn van de opdrachtgever op de grond. Binnen de NHL is er de afgelopen jaren met het project Smart Vision for UAVs volop ingezet op de ontwikkeling van slimme civiele drones. Het lectoraat werkte samen met een groot consortium van bedrijven die de UAVs inzetten voor praktische doeleinden. Zo werd met Wetterskip Fryslân een slotenschouw uitgevoerd, deed men onderzoek naar ziekten in de akkerbouw en spoorde het lectoraat samen met Brandweer Oefencentrum Noord brandhaarden op.

Jaap van de Loosdrecht, lector Computer Vision: ‘De Raak-award onderstreept de meerwaarde van geautomatiseerde intelligentie rondom de UAV’s in combinatie met praktijkgerichte vragen. Samenwerking met het bedrijfsleven speelt hierin een cruciale rol. Kortom, we ontwikkelen kennis waar het bedrijfsleven nu en in de toekomst behoefte aan heeft en voeren tegelijkertijd projecten uit waar de techniek en de lol van afspat.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.