Nexact piëzoaandrijving van PI

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Physik Instrumente (PI) brengt een nieuw type piëzoaandrijving op de markt. Met de Nexact-actuator zegt PI het gat tussen zijn bestaande Nexline- en Piline-piëzoaandrijvingen te vullen. Nexline kenmerkt zich door een hoge kracht en lage snelheid; Piline door een hoge snelheid en beperkte kracht. De Nexact zit daar tussenin. De maximale snelheid is 10 mm/sec en de maximale kracht bedraagt 10 N.

De Nexact-piëzoaandrijving is op twee manieren aan te sturen. In de stapmode realiseert de motor de lange slag. Deze is beperkt tot de lengte van de loper. In de huidige standaard uitvoering is dat 20 mm. De analoge mode realiseert volgens PI een subnanometer-nauwkeurigheid. De Nexact zit in een behuizing van 25 bij 25 bij 12 mm.

Binnenkort brengt PI ook een closed-loop-uitvoering op de markt met ingebouwde encoder, een vacuümversie en een niet-magnetische uitvoering. De marktfocus ligt op OEM-toepassingen. In een later stadium wil PI de Nexact toepassen in zijn sledes. Voor de Nexact heeft PI een eigen motioncontroller, de E-860.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen