Neways helpt met opfrisbeurt CV90 pantservoertuigen Landmacht

René Raaijmakers
16 november 2022

Neways gaat ruim honderd CV90 middelgrote pantservoertuigen van de Koninklijke Landmacht voorzien van high-end kabelassemblages. Daarvoor ondertekende het een contract met leverancier BAE Systems Hägglunds.

De CV90 is een infanteriegevechtsvoertuig dat infanteristen van en naar het front brengt en zelf actief kan deelnemen aan het gevecht. Het voertuig heeft een 35 mm-snelvuurkanon en zware bepantsering. Naast drie bemanningsleden kan het zeven volledig bepakte militairen meenemen.

De CV90 heeft drie bemanningsleden en kan daarnaast zeven soldaten naar het front brengen. Foto: Ministerie van Defensie.

De CV90 wordt ingrijpend gemoderniseerd. Defensie tekende daarvoor begin 2021 een contract met fabrikant BAE Systems Hägglunds voor een zogenoemde midlife-upgrade van 128 voertuigen. ‘De veiligheidssituatie is de afgelopen jaren veranderd en potentiële vijanden zijn aanzienlijk sterker geworden’, meldt het Ministerie van Defensie. De upgrade kost ruim 660 miljoen euro.

In totaal ondergaan 122 CV90’s een grote modernisering. De update is nodig om het voertuig operationeel relevant te houden tot het einde van zijn levensduur in 2039. De eerste vier voertuigen krijgen een opfrisbeurt bij Hägglunds in Zweden, de rest in Nederland. ‘Het biedt de bemanning betere bescherming, vuurkracht en ergonomie. Hierdoor neemt de gevechtsefficiëntie toe’, aldus de Landmacht.

Neways gaat de high-end kabelassemblages voor 118 voertuigen produceren, assembleren en testen. Daarnaast levert de elektronicatoeleverancier ook toekomstbestendige upgrades voor het nieuwe situational awareness-systeem van het voertuig, wat het zicht op de omgeving sterk verbetert.

De productie start in 2023 en zal naar verwachting in 2026 worden afgerond. Het project garandeert werk voor ongeveer zeven mensen tot 2026.