Neways en VDL beëindigen flirt

Nieke Roos
19 mei 2021

VDL Groep heeft de overnamegesprekken met Neways beëindigd. Dit betekent dat het Eindhovense industriële conglomeraat de overname van de Sonse ems-specialist niet langer nastreeft. De aankondiging volgt op wat VDL een verrassende afwijzing van het verbeterde bod noemt door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Neways.

Foto: Neways

In een persbericht onderbouwt Neways zijn afwijzing als volgt: ‘Na een zorgvuldige analyse zijn de raden, ondersteund door hun financiële en juridische adviseurs, tot de conclusie gekomen dat het voorliggende voorstel onvoldoende de belangen dient van Neways, haar onderneming en al haar stakeholders, waaronder de andere aandeelhouders. In het voorliggende voorstel wordt de waardeontwikkeling van Neways significant ondergewaardeerd. Met de vorig jaar ingezette system innovator-strategie en het al lopende One Neways-programma hebben de raden alle vertrouwen in de langetermijnstrategie.’

Eind vorige maand maakte VDL plannen bekend om een openbaar bod uit te brengen op alle aandelen Neways. Na het verhogen van de voorgestelde 12,50 euro per aandeel tot 13 euro, zegt het conglomeraat onherroepelijke toezeggingen te hebben voor 68,7 procent van alle uitstaande aandelen, inclusief zijn eigen belang van 27,63 procent. Volgens VDL maakt de afwijzing door de Neways-raden een abrupt einde aan de gesprekken, maar niet aan het streven om de elektronica-capaciteiten verder te ontwikkelen.