New Venture-prijs naar scheepsrobot en microfluïdica

Pieter Edelman
30 juni 2014

Fleet Cleaner, een start-up die een robot ontwikkelt om scheepswanden te reinigen, is de winnaar van de New Venture-businessprijs, goed voor 20 duizend euro. De tweede en derde prijs gingen naar Resnap, dat een algoritme heeft om snel foto’s te selecteren voor een fotoalbum en Tide Microfluidics, dat aan de productie van contrastmiddelen voor echografie werkt. Zij gingen beide naar huis met tienduizend euro. Sigmascreening, een spin-off van het AMC die mammografie minder belastend wil maken, won de Medtech Innovatieprijs van vijfduizend euro.

New Venture is een businessplancompetitie van het ministerie van Economische Zaken en het Nederlandse bedrijfsleven om innovatieve start-ups te ondersteunen. In een afvalrace van drie rondes met oplopende geldprijzen worden businessplannen steeds verder uitgewerkt.

Fleet Cleaner is opgericht door drie TU Delft-studenten. Het bedrijf ontwikkelt een robot die tijdens het laden en lossen van een schip in staat is om algen, slijm en zeepokken te verwijderen van een scheepsromp zonder gevaar voor het milieu. Rederijen kunnen hiermee tot vijf procent op hun brandstof besparen. Op het moment wordt de robot getest, volgend jaar moet een eerste klant ermee aan de slag gaan.

Tide Microfluidics is een spin-off van de UT die een methode heeft om tijdens een ultrageluidonderzoek gasbelletjes te produceren die als contrastvloeistof gebruikt kunnen worden. Dergelijke belletjes worden nu industrieel geproduceerd en in poedervorm verscheept, wat de kwaliteit niet altijd ten goede komt.

Sigmascreening ten slotte is een spin-off van het AMC die werkt aan mammografie. Voor een goede opname moet de borst worden samengedrukt, wat zeer pijnlijk kan zijn. De paddle van de start-up meet tijdens het drukken de mate van compressie, en kan daarmee subtieler te werk gaan.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!