Never a dull moment

Lucas Wintjes is vicepresident Sales Factory Automation bij Bosch Rexroth.

Leestijd: 3 minuten

Heeft u ook het gevoel dat de wereld onrustiger en instabieler wordt, dat de tijd steeds sneller gaat en onze toekomst meer onzekerheden met zich meebrengt? Niet vreemd, want wereldwijd woeden er momenteel zeventien oorlogen, zorgt de lage olieprijs voor een ontwrichting van de energie- en recyclingmarkt en komt door de extreem lage (en zelfs negatieve) rente ons pensioen in gevaar. Probeer dan maar eens optimistisch te blijven.

Toch ben ik dat. Want zoals Cruijff het formuleerde: ‘Elk nadeel heb se voordeel.’ Want draai het maar eens om: hoe leuk is een oververhitte economie met een hard oplopende inflatie, waardoor alles steeds duurder wordt? Dan mag er straks mogelijk gekort gaan worden op pensioenen, de prijzen gaan ook omlaag. We zitten in een deflatoir tijdperk. Energieprijzen zijn al fors gedaald, levensmiddelen en brandstof zijn goedkoper geworden en hetzelfde geldt voor onze hypotheek. Door de deflatie groeit onze bestedingsruimte en die trend zet nog wel even door.

Los van alle politieke en economische beslommeringen evolueert de techniek gestaag verder, wat resulteert in spectaculaire vooruitzichten. Met Industrie 4.0 en iot wordt Smart Industry straks de motor van onze technologische maatschappij, maar dan moet er op it-gebied nog wel wat gebeuren, want we krijgen te maken met een hausse aan big data. Hoe gaan we die verwerken? Laat Hewlett Packard Enterprise (HPE) daarvoor nu net de oplossing aan het ontwikkelen zijn. Het bedrijf is namelijk bezig met The Machine, een waanzinnige supercomputer met memristoren als nieuwe geheugenelementen die werken op ionen. Fotonen zorgen voor het razendsnelle interne datatransport naar de geïntegreerde processoren, want om dit via de bekende koperspoortjes met elektronenstromen te doen, gaat véél te langzaam.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen