Net als ASML hield China de verkoop van ASM op gang

Paul van Gerven
31 oktober

ASM’s omzet in het derde kwartaal weerspiegelde die van ASML in die zin dat algemeen zwakke marktomstandigheden werden gecompenseerd door grote vraag van Chinese fabrikanten van mature halfgeleiders. Het bedrijf uit Almere rapporteerde een omzet van 622 miljoen euro in het derde kwartaal, een stijging van 9 procent bij constante wisselkoersen. In tegenstelling tot ASML was ASM’s orderinname echter ongeveer gelijk op jaarbasis.

‛Na invoering van de Amerikaanse exportcontroles in oktober vorig jaar hebben we gezien dat verschillende Chinese klanten hun investeringen heroriënteren naar meer volwassen nodes. Ook al is ons marktaandeel daarin niet zo sterk als in de meer geavanceerde knooppunten, we hebben nog steeds een aantal klanten, en die business is dit jaar aanzienlijk hoger’, vertelde ceo Benjamin Loh van ASM aan investeerders tijdens een conference call over de resultaten van het derde kwartaal.

Foto: ASM

Net als Peter Wennink van ASML, kon Loh niet aangeven wanneer de mondiale downturn zal eindigen. ‛Delen van de eindmarkten lijken de bodem van de cyclus te naderen, gebaseerd op een stabiliserende vraag en geleidelijke verbeteringen in voorraadniveaus, maar het is nog te vroeg om te zeggen wat de exacte timing en sterkte van het herstel zal zijn.’

Een aanstaande technologische overgang, van FinFET naar gate-all-around (GAA) transistoren, zal echter ASM’s business in het leading-edge segment op peil houden. Vergeleken met de FinFET bevatten GAA-chips een groter aantal dunne lagen en die zijn complexer van samenstelling, waardoor de vraag naar geavanceerde ALD-tools toeneemt. ASM ontving enkele GAA-gerelateerde orders in het derde kwartaal, maar verwacht er meer in het volgende kwartaal.