Nederlandse voetbalrobots eindelijk wereldkampioen

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven heeft afgelopen zaterdag in Mexico City de wereldtitel robotvoetbal in de wacht gesleept. In de finale van de WK Robocup was Tech United met 4-1 te sterk voor MRL uit Iran. Na vier verloren WK-finales op rij nemen de Eindhovense robots nu eindelijk de wereldbeker mee naar Nederland. Volgend jaar verdedigt het team zijn titel in eigen land, want dan is de WK Robocup in Eindhoven.

’We hebben hier het hele jaar naartoe gewerkt‘, vertelt teamcoach Robin Soetens. ’Toen we vorig jaar in Istanboel de finale verloren, zijn we in de vlucht terug naar huis begonnen met de voorbereidingen op dit toernooi. Al het sleutelen en programmeren heeft zich nu uitbetaald.‘ Het toernooi begon met een gelijk spel. Soetens: ’De eerste poulewedstrijden waren nog niet best, we moesten allerlei nieuwe dingen testen. Met een hoop nachtwerk zijn we langzaam in het toernooi gegroeid. De laatste wedstrijden hadden we goed positiespel en speelden de robots continu over. Deze overwinning laat zien dat we in Eindhoven wereldwijd voorop lopen in robotica.‘

Ook de zorgrobot van de TU Eindhoven kende een goed toernooi. In de @Home League wist de Eindhovense Amigo in een sterk bezet veld de zevende plaats te veroveren. De robot liet in een open opdracht onder meer zien dat hij een mens kan helpen opstaan. De jury waardeerde sterk dat Amigo een robot is met de kracht van menselijke proporties die toch veilig weet samen te werken met mensen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.