Nederlandse uni’s blinken uit in samenwerken met innovatieve industrie

Pieter Edelman
16 januari 2017

Nederland blijkt bijzonder goed vertegenwoordigd in een nieuwe ranglijst van Times Higher Education over samenwerkingen tussen universiteiten en de innovatieve industrie. In de top 25 komen maar liefst vier Nederlandse universiteiten voor, en de TU Eindhoven staat zelfs op de eerste plaats. Alleen de VS komen met veertien vermeldingen hoger uit.

Voor het opstellen van de ranglijst keken de makers naar het aantal publicaties dat universiteiten het afgelopen jaar samen uitbrachten met de top 25 van meest innovatieve bedrijven volgens Clarivate Analytics. Voor de Eindhovense universiteiten werden maar liefst 1316 papers genoteerd, maar liefst een kwart meer dan de nummer twee op de lijst, Harvard University. Die universiteit scoort overigens wel de hoogste impactfactor van de ranglijst.

De andere Nederlandse vermeldingen zijn Delft op nummer negen, Utrecht op twintig en de Universiteit van Amsterdam op eenentwintig. De KU Leuven staat op plaats twaalf. Andere landen in de lijst zijn Japan (twee keer), China, Frankrijk, Canada en Engeland.