Nederlandse technologie in Duitse record-zonnecellen

Leestijd: 1 minuut

Q-Cells heeft met nieuwe celtechnologie met een Nederlands tintje een nieuw wereldrecord op moduleniveau gezet. Onder meer door de achterzijde te passiveren met een ’functionele nanolaag‘ bereiken de Duitse cellen een rendement van 18,45 procent. Een module van zestig stuks levert een rendement van 17,84 procent op. Insiders melden dat de nanolaag van aluminiumoxide is gemaakt. Dat ligt in de lijn der verwachting, aangezien Q-Cells samenwerkt met de Eindhovense bedenker van het concept.

In ieder geval twee Nederlandse machinebouwers zullen de onthulling van Q-Cells‘ nieuwe celstructuur met meer dan gemiddelde interesse hebben bekeken. Zowel ASMI-spin-off Levitech als TNO-spin-out Solaytec ontwikkelen speciaal voor de solarindustrie een machine voor supersnelle atoomlaagdepositie (ALD) van aluminiumoxide. Het is overigens niet noodzakelijk om ALD te gebruiken. Ook andere depositietechnieken lenen zich ervoor, maar die leveren iets minder grote rendementsverbeteringen op. Op termijn verwacht Q-Cells boven de 20 procent uit te kunnen komen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.