Nederlandse proeffabriek voor zonnecelfolie opent deuren

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Gisteren is in Arnhem een pilotlijn geopend voor de productie van silicium dunnefilmzonnecellen. De Nuon Helianthos-fabriek gaat zijn roll-to-rollproces testen waarin een metalen folie als tijdelijke drager dient. Hierop worden met dampdepositietechnieken dunne films en contacten aangebracht. Na verwijdering van de tijdelijk drager wordt een permanent substraat aangebracht en wordt de dertig centimeter brede folie ingepakt en van aansluitpunten voorzien.

De zonnecellen bestaan uit een laag transparant geleidend oxide op basis van tinoxide, silicium als fotoactieve laag en een reflectieve metaallaag als achterzijde. Volgens de website van TNO is een maximaal rendement van 9,4 procent haalbaar.

Helianthos startte in 1997 als een samenwerkingsverband van TNO, de drie technische universiteiten, Akzo Nobel en Shell. De twee industriële partners hebben het project inmiddels de rug toegekeerd. Nuon heeft in 2006 hun rol overgenomen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.