Nederlandse overheid wil vitale infrastructuur beter beschermen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft gisteren de nieuwe visie rondom cybersecurity naar de Tweede Kamer gestuurd. Het document is voornamelijk een update van de in 2011 geformuleerde Nationale Cybersecurity Strategie waarin de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar zijn verwerkt. Toen lag de prioriteit op het inzichtelijk maken van de dreigingen (’van onbewust naar bewust‘). Nu er een beter beeld is, kunnen er specifieke maatregelen genomen worden en willen de opstellers de expertise verder vergroten (’van bewust naar bekwaam‘). Ook wordt meer ingezet op internationale samenwerking.

Het strategiedocument bestrijkt een breed palet aan zaken rond cybersecurity, uiteenlopend van consumenten tot aan bedrijven. Een van de hoofdthema‘s is de vitale infrastructuur, die de afgelopen tijd bijzonder gevoelig bleek voor cyberdreigingen. De overheid wil onder meer uitzoeken of het mogelijk is om een eigen netwerk te ontwikkelen voor deze infrastructuur, gescheiden van het publieke internet. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat fungeert als kenniscentrum voor dreigingen en als aanspreekpunt bij crises, wordt versterkt en gaat een proactieve rol spelen. Verder moet de kennis onder betrokken partijen vergroot worden.

Kritiek is er ook: branchevereniging Nederland ICT betwijfelt of er voldoende middelen zijn om de ambities te halen. ’Het is onontkoombaar dat de overheid investeert in innovatieve beveiligingsconcepten: innovaties van zowel grote als MKB-bedrijven verdienen ondersteuning door de overheid. Daar ontbreekt het nog aan in de nieuwe strategie. Het kabinet stelt geen extra geld beschikbaar voor de uitvoering van de Nationale Cyber Security Strategie‘, schrijft de organisatie in een persbericht.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.