‘Nederlandse maakindustrie groeit bovengemiddeld’

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De productiegroei van de Nederlandse maakindustrie is de laatste tien jaar groter dan die van de meeste Europese landen. In een vergelijking tussen negen Europese landen neemt Nederland na Oostenrijk en Duitsland de derde plaats in. In 2014 zal de Nederlandse maakindustrie naar verwachting met 3 procent groeien. Extra investeringen zullen de komende jaren vooral gericht zijn op R&D en verkoop. Dit staat in het ING-rapport ‘My industry – Groeiambities van de Nederlandse maakindustrie’.

Ruim 80 procent van de bedrijven met een vastgesteld strategisch plan heeft daarin een groeidoelstelling opgenomen. Driekwart van de bedrijven uit de maakindustrie wil de komende jaren groeien in het buitenland. Europa is voor 92 procent van deze bedrijven het belangrijkste groeigebied, maar ook Noord-Amerika en Azië zijn belangrijke groeiregio’s. Een kwart van deze bedrijven wil de eigen productie in het buitenland vergroten. Extra investeringen zullen de komende jaren vooral gericht zijn op R&D en verkoop maar ook nieuwe machines, training en het werven van personeel staan hoog op de agenda. Slechts 7 procent geeft aan onvoldoende ruimte te hebben om extra te investeren.

De Nederlandse maakindustrie is in Europees perspectief relatief klein, maar ontwikkelt zich goed, blijkt uit het ING-rapport. In vergelijking met België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk staat Nederland derde als het gaat om de productieontwikkeling de afgelopen tien jaar. De Nederlandse maakindustrie ontwikkelt en produceert goederen die de hele wereld over gaan. Deze aansluiting op de wereldmarkt in combinatie met een groeiende wereldvraag, bieden aantrekkelijke vooruitzichten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.