Nederlandse kennisvijver biedt voldoende mechatronicatalent – voorlopig

René Raaijmakers
Leestijd: 6 minuten

De diepste recessie die de Nederlandse hightechindustrie kende, lijkt een redelijk kort leven beschoren. Terwijl de machinebouw en halfgeleiderindustrie na de vorige neergang drie jaar nodig hadden om uiteindelijk in 2004 echt uit het dal te komen, herstelt de hightech nu wonderbaarlijk snel. Buiten woedt nog een financiële storm, maar binnen steekt de hoogtechnologische industrie de handen alweer uit de mouwen.

Eind vorig jaar was de opleving nog onzeker en broos. Ieder hield zijn adem nog in. Velen vroegen zich zelfs af of er leven was na de kenniswerkersregeling. Met deze regeling, die tot eind dit jaar duurt, zorgde Den Haag voor het behoud van werk voor ruim vijfhonderd kenniswerkers. Als de crisis nog zou aanhouden tot eind 2010, zouden die allemaal in een zwart gat donderen.

Die vrees lijkt nu ongegrond. In het eerste kwartaal van dit jaar zat de stemming er weer in en de afgelopen drie maanden voelden ouderwets hectisch. Krapte voelt nog niemand. Verschillende hightechbedrijven melden aan Mechatronica Magazine dat ze dit het moment achten om hun slag te slaan op de arbeidsmarkt. ’In drie maanden tijd hebben we vijftien mensen aangenomen en die zijn allemaal aan het werk‘, zegt Tegema-oprichter Jan van Dijk (zie ook het interview op pagina 22). ’In januari hadden we al voldoende werk, maar we hadden nog wel leegloop, omdat we de match niet altijd konden maken.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen