Nederlandse kennisinstellingen vragen meer patenten aan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse kennisinstellingen vragen steeds meer patenten aan. Tussen 1980 en 2009 is het aantal patentaanvragen door universiteiten en onderzoeksinstituten veertien keer toegenomen. De groei was veel sterker dan die bij bedrijven, waardoor het aandeel van kennisinstellingen in het totaal van de Nederlandse patentaanvragen is toegenomen van 1,1 procent in de periode 1980 tot 1984 naar 4,7 procent tussen 2005 en 2009. In de laatste periode dienden kennisinstellingen gemiddeld 370 patentaanvragen per jaar in.

Dat blijkt uit cijfers die het Rathenau Instituut vandaag heeft gepubliceerd. De toename duidt er volgens het instituut op dat kennisinstellingen zich meer hebben toegelegd op technologie, met name in de gebieden hightech, chemie en levenswetenschappen. Toch heeft Nederland als geheel een breed technologisch portfolio, tekent het Rathenau aan.

Ook worden in Nederland per hoofd van de bevolking meer patenten aangevraagd dan op basis van totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling is te verwachten. In 2000 tot 2009 was Nederland het vijftiende land in bruto uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en het negende land in patentaanvragen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.