‘Nederlandse industrie krijgt het drukker’

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De inkoopmanagersindex van branchevereniging Nevi is in geen tijden zo hoog geweest. In augustus bereikte hij het niveau van 53,5 (een waarde boven 50 wijst op toename van de bedrijfsactiviteiten). Dat is het hoogste cijfer in 27 maanden.

De oorzaken? ’Ten eerste, de niet aflatende groei van de export – 55,9 – bij vooral producenten van halffabricaten en investeringsgoederen‘, zegt Arjan van Weele, TUE-hoogleraar inkoopmanagement. ’Ten tweede, de sterke groei van de binnenlandse vraag, die met een waarde van 55,4 het hoogste niveau liet zien sinds april 2011. Een en ander houdt verband met inhaalvraag, maar ook rapporteren bedrijven de positieve effecten van nieuwe producten die op de markt werden gebracht. Dat ziet er allemaal hoopvol uit. Zeker als de inflatie verder niet toeneemt. Industriële markten krijgen dan tijd om zich te herstellen. Voorlopig blijven zowel inkoop als verkoopprijzen goed onder controle.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen