Nederlandse hightech scoort 2,9 miljard uit Nationaal Groeifonds

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse ministerraad heeft 2,9 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds toegekend aan zes hightechprogramma’s. Het Nxtgen Hightech-consortium heeft 450 miljoen euro gekregen om 42 voorstellen te financieren in zes domeinen, namelijk duurzame energie (batterijen, waterstof), lasercommunicatie, lab-on-chip fabricagetechnologie, energiezuinige chips, lichtgewicht composietmaterialen en robotica voor landbouwtoepassingen.

Een andere grote begunstigde is het Photondelta-ecosysteem, dat 470 miljoen euro in de wacht sleepte om fotonische startups en scale-ups te financieren, productie- en onderzoeksfaciliteiten uit te breiden, talent aan te trekken en op te leiden, adoptie te stimuleren en een ontwerpbibliotheek van wereldklasse te ontwikkelen. Partners en stakeholders vullen het beschikbare kapitaal aan tot 1,1 miljard euro. Het GroenvermogenNL-programma heeft 500 miljoen euro toegewezen gekregen om ‘groene’ waterstof en aanverwante technologieën op te schalen in een reeks industrieën, waaronder de staal- en kunstmestproductie. GroenvermogenNL kreeg in een eerdere financieringsronde al 338 miljoen euro toegekend.

MaterialenNL (200 miljoen euro) richt zich op innovaties in de materiaalkunde om de CO2-uitstoot te verminderen, de efficiëntie waarmee grondstoffen worden gebruikt te verbeteren en afval te verminderen. Luchtvaart in Transitie krijgt 383 miljoen euro om technologie te ontwikkelen om de uitstoot van de luchtvaartindustrie te verminderen. Ten slotte is 42 miljoen euro uitgetrokken voor de financiering van de Einstein-telescoop, een ondergronds observatorium voor zwaartekrachtgolven. Mocht de big science faciliteit (deels) in Nederland worden gebouwd, dan is de overheid bereid om nog eens 870 miljoen euro uit te trekken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen