Nederlandse hightech exporteert 22 miljard

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse hightechindustrie exporteerde vorig jaar voor 21,6 miljard euro, een daling van 4,6 procent ten opzichte van 2015. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds 2012 groeide deze export echter met 18 procent. Het belangrijkste afzetgebied zijn de Verenigde Staten (2,8 miljard euro), gevolgd door Duitsland (2,2 miljard euro) en Zuid-Korea (1,9 miljard euro). Naar het Verenigd Koninkrijk exporteert Nederland voor zo’n 1,2 miljard euro aan hightech spullen – met het oog op de Brexit een niet te verwaarlozen bedrag.

Het CBS verstaat onder hightechgoederen overigens alle producten die op een hoge mate van r&d leunen, dus bijvoorbeeld ook chemische en farmaceutische producten. De laatste is echter maar een kleine productcategorie (8,8 procent): verreweg de meeste hightechexport is elektronisch van aard, met machines (30,9 procent) als grootste subcategorie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen