Nederlandse en Belgische bouwers lopen voorop met robotisering

Alexander Pil
16 mei 2019

In vergelijking met de industrie wil het in de bouw nog niet echt vlotten met robotisering. Hoge investeringskosten en wisselende locaties maken het lastig om te robotiseren. Ten opzichte van andere landen lopen de Nederlandse en Belgische bouw wel voorop. Dat schrijft ING Economisch Bureau.

Bron: World Robotics, Eurostat, National Bureau of Statistics China, Oxford Economics. Bewerkt door ING. De EU-12 bestaat uit België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje.

In de bouw zijn verschillende werkzaamheden zoals metselen geschikt voor de uitvoering door robots. In tegenstelling tot een machine kan een robot allerlei programmeerbare taken uitvoeren wat belangrijk is in de bouw waar ieder project vaak weer anders is. De opkomst van prefab helpt daarbij omdat het in een fabriek eenvoudiger is om robots te laten functioneren dan buiten op de bouwplaats bij wisselende (weers)omstandigheden.

In vergelijking met de Nederlands-Belgische industrie is er op het gebied van robotgebruik toch nog een groot verschil. Tegenover anderhalve robot per tienduizend medewerkers in de bouw staan er bijna tweehonderd (per tienduizend in de industrie.

‘Robots kunnen verschillende werkzaamheden in de bouw uitvoeren, maar de hoge investeringskosten zijn voor bouwbedrijven vaak een probleem omdat zij niet weten of ze deze terugverdienen als het ook weer eens economisch tegenzit’, aldus Maurice van Sante, senior econoom bij het ING Economisch Bureau. ‘Daarnaast zijn lang niet alle bouwwerkzaamheden in een fabriekshal uit te voeren, waardoor het transport van robots van de ene naar de andere bouwlocatie in weer en wind ook een heikel punt blijft.’

In vergelijking met de industrie mag het aantal robots dan misschien klein zijn, in vergelijking met andere landen lopen Nederlandse en Belgische bouwbedrijven wel degelijk voorop. De Lage Landen scoren met anderhalve robot hoger dan het gemiddelde van 1,2 in de EU-12 en de 1,3 in Japan. China en de VS scoren nog veel lager. De oorzaak ligt vermoedelijk in de relatief hoge loonkosten in Nederland en België die ervoor zorgen dat robotisering hier sneller financieel interessant is. Daarbij geldt specifiek voor Nederland dat het relatief hoge aandeel van seriematige bouw (zoals rijtjeswoningen) ervoor zorgt dat werkzaamheden ook relatief eenvoudiger kunnen worden gerobotiseerd.