Nederlandse bedrijven verhoogden r&d-uitgaven in eerste pandemiejaar

Paul van Gerven
4 februari 2022

De r&d-uitgaven van Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en het hoger onderwijs zijn in 2020 met ruim 3 procent gestegen tot 18,4 miljard euro, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. De sterkste stijging, ruim 4 procent, deed zich voor in de private sector, terwijl de r&d-uitgaven van instellingen en hoger onderwijs slechts licht stegen.

Bron: CBS

De r&d-intensiteit – oftewel de totale r&d-uitgaven als percentage van het bbp – kwam uit op 2,29 procent. Dat ligt dicht bij het EU-gemiddelde. De r&d-intensiteit is in de periode 2013-2019 weinig veranderd, variërend tussen 2,14 en 2,18 procent. Het steeg in 2020 doordat het bbp met 3,8 procent daalde, terwijl de r&d-uitgaven op een vergelijkbaar niveau bleven. De r&d-intensiteit van bedrijven als percentage van het bbp bedroeg 1,54 procent, eveneens in lijn met het EU-gemiddelde.

De provincie Noord-Brabant heeft het meest kennisintensieve bedrijfsleven van Nederland. Over 2019 (let op het afwijkende referentiejaar) was ruim 33 procent van de private r&d-uitgaven toe te rekenen aan bedrijven in deze regio. Met een ‘lokale’ bedrijfs-r&d-intensiteit van 3,14 procent heeft Noord-Brabant de 8e meest r&d-intensieve private sector in de EU.