‘Nederlandse ai blijft achter door gebrek aan financiering’

Jessica Vermeer
Leestijd: 6 minuten

De afgelopen twee jaar zijn er verschillende initiatieven ontstaan om het ai-onderzoek in Nederland te bevorderen. Mechatronica&Machinebouw vroeg boegbeelden Max Welling, Frank van Harmelen en Maarten de Rijke om het belang van kunstmatige intelligentie voor de Nederlandse economie en samenleving te duiden.

Er zijn drie grote spelers op het wereldwijde ai-podium: China, de VS en Europa. Amerika is toonaangevend geweest op het gebied van investeringen. China haalt zijn achterstand snel in als specialist in machine learning – wat ook de focus van de VS is. De kracht van Europa komt voort uit zijn brede basis.

‘Europa heeft een sterke geschiedenis in kunstmatige intelligentie’, zegt Frank van Harmelen, hoogleraar aan de ai-afdeling van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). ‘Tot op de dag van vandaag zijn de meeste publicaties over ai afkomstig uit Europa.’ Europa is echter sterk verdeeld. In China worden de investeringen geleid door een centralistische staat, terwijl ze in de VS afkomstig zijn van grote techbedrijven als Google en Microsoft. De Europese Commissie heeft besloten dat grote kapitaalinjecties in ai noodzakelijk zijn om als Europa de Amerikanen en de Chinezen bij te kunnen houden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen