Nederlands team gekwalificeerd voor Amerikaanse robotavatarwedstrijd

Alexander Pil
7 juni 2022

Team I-botics, onder leiding van onderzoeksorganisatie TNO en Universiteit Twente, heeft zich officieel gekwalificeerd voor de ANA Avatar Xprize Finals. Die wedstrijd, met een prijzenpot van 10 miljoen dollar, is een vierjarige wereldwijde competitie waarin teams meerdere opkomende technologieën integreren om een fysiek, niet-autonoom robotavatarsysteem te ontwikkelen waarmee een operator kan zien, horen en communiceren in een afgelegen omgeving op een manier die voelt alsof ze er echt zijn.

Team I-botics, een consortium onder leiding van TNO en Universiteit Twente, en met onder andere Sensiks (Nederland), ETH Zurich (Zwitserland), Halodi (Noorwegen) en Haption (Frankrijk) als deelnemers, heeft zich geplaatst voor de ANA Avatar Xprize-finale die in november 2022 in Californië wordt gehouden.

I-botics-hoofdwetenschapper Jan van Erp van TNO: ‘We zijn enorm trots op ons team en verheugd dat Xprize ons heeft geselecteerd als finalistenteam in de ANA Avatar Xprize-competitie. We kijken ernaar uit om in november te concurreren met de andere wereldleiders op het gebied van avatartechnologie. Onze missie is om een systeem te ontwikkelen dat de gebruiker in staat stelt om zich aanwezig te voelen in en te communiceren met een afgelegen omgeving en de mensen daarin, alsof ze fysiek aanwezig zijn, zoals teleportatie via een robotsysteem. Door deel te nemen aan de ANA Avatar Xprize zijn we vastbesloten om maatschappelijke impact te creëren in uitdagingen waarmee veroudering, gezondheidszorg, veiligheid en beveiliging worden geconfronteerd.’

In 2019 kwalificeerde I-botics zich als een van de 77 internationale teams en in februari 2021 werd het team geselecteerd als een van de 38 halve finalisten. In maart dit jaar heeft de ANA Avatar Xprize-jury bij TNO in Soesterberg het systeem van Team I-botics fysiek getest in real-world scenario’s, zoals een avatar-menselijk duo dat samenwerkt om een puzzel in elkaar te zetten. Het systeem van Team I-botics doorstond de tests goed, waarmee het zich dus kwalificeerde voor de eindstrijd.