Nederlands robotteam naar VS voor Amazon Picking Challenge

Alexander Pil
21 mei 2015

Als enige deelnemer uit de Benelux vertrekt Team Applied Robotics volgende week naar Seattle, waar het probeert de prijzenpot van de Amazon Picking Challenge, à 26 duizend dollar, in de wacht te slepen. Webgigant Amazon wil door middel van deze wedstrijd ontwikkelingen in flexibele robotica stimuleren. Circa dertig teams afkomstig van universiteiten en industrie wereldwijd zullen hun slimste oplossing laten zien om volledig autonoom producten in een magazijnkast te herkennen en uit de kast te halen.

Het Eindhovense team denkt met zijn robuuste robotarm hoog te scoren. ‘Voor het oppakken van objecten hebben we een compacte vacuümgrijper ontworpen die veel voordelen biedt ten opzichte van mechanische grijpers’, aldus teamlid John Gardenier. ‘Perceptie wordt geleverd door middel van een 3d-camera die is gemonteerd op het uiteinde van de robotarm. We hebben veel tijd besteed aan herkennings- en padplanningsalgoritmes om vanuit perceptie een object succesvol op te kunnen pakken.’

Het team is ontstaan toen drie collega’s van technisch consultancybureau Alten Nederland zagen dat hun robotica- en mechatronicaervaring heel goed toepasbaar was in de wedstrijd. Met sponsoring van Alten en robotintegrator Gibas Automation hebben zij afgelopen half jaar hun vrije tijd gestopt in het ontwikkelen van een unieke pickingsysteem. In maart kwalificeerden Team Applied Robotics zich voor de Amazon Picking Challenge en behoorden toen al tot de top vijfentwintig deelnemende teams. Op 26 en 27 mei zal Team Applied Robotics het opnemen tegen zijn concurrenten in de finale van de Amazon Picking Challenge.