Nederlands onderzoek krijgt 140 miljoen voor 14 T MRI, E-ELT, Lisa en meer

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

In de eerste van twee door NWO gecoördineerde financieringsrondes hebben negen projecten voor de komende tien jaar in totaal 140 miljoen euro toegewezen gekregen voor het opzetten of verbeteren van grootschalige onderzoeksinfrastructuur. De uitverkoren projecten gaan werken aan verschillende soorten infrastructuur, waaronder een 14 T MRI-systeem, instrumenten voor de European Extremely Large Telescope (E-ELT) en onderdelen voor ESA’s Laser Interferometer Space Antenna (Lisa). Een onafhankelijk internationaal comité heeft de schifting gemaakt.

Het Dutch National 14Tesla Initiative in Medical Science (Dynamic) realiseert het eerste MRI-systeem ter wereld van deze veldsterkte. De hoge gevoeligheid, gecombineerd met het verbeterde vermogen om metabolietsignalen te onderscheiden, zal wetenschappers niet alleen een krachtig instrument bieden voor een betere karakterisering van een reeks ziektes, maar ook nieuwe inzichten geven in de werking van de hersenen. Het project onder leiding van de Radboud Universiteit ontvangt 19 miljoen euro om het systeem te ontwikkelen en op te zetten in Nijmegen.

Met een spiegeldiameter van 39 meter wordt de E-ELT in het noorden van Chili de grootste optische infraroodtelescoop ter wereld, die naar verwachting in 2028 zijn eerste waarnemingen zal doen. Onder leiding van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (Nova), het samenwerkingsverband van de sterrenkundige instituten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen, gaat het NL-ELT-consortium bijdragen aan drie ontwikkelingen: de mid-infrarood camera-spectrograafcombinatie Metis, de multi-object-spectrograaf Mosaic en het toekomstige Epics-instrument om aardachtige planeten te bestuderen. Aan het project is 18 miljoen euro toegekend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.