Nederlands onderdeel reuzenstelescoop doorstaat alle tests

Alexander Pil
22 september 2014

De eerste Nederlandse bijdrage aan de European Extremely Large Telescope (E-ELT) is succesvol getest. Het gaat om de chopper, een zeer wendbaar spiegeltje dat is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van universiteiten, technologische instituten en het bedrijfsleven. Het hightechspiegeltje is een essentieel onderdeel van de mid-infrared E-ELT imager and spectrograph (Metis), de mid-infraroodcamera annex spectrograaf van de reuzentelescoop.

De E-ELT, die in Noord-Chili wordt gebouwd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), zal straks haarscherpe beelden (ruim tien keer zo scherp als die van de Hubble-ruimtetelescoop) opleveren van het heelal. Hiermee kunnen astronomen voor het eerst aardachtige planeten bij andere sterren direct waarnemen en bestuderen. Ook de geboorte en evolutie van de allereerste sterren en sterrenstelsels staan op het wetenschappelijke verlanglijstje van de E-ELT. Met Metis – een van de zes instrumenten op de E-ELT – kunnen astronomen bovendien de vroegste stadia van het ontstaan van planetenstelsels onderzoeken, en water en organische moleculen vinden in de protoplanetaire schijven rond jonge sterren. Op die manier hoopt de E-ELT de antwoorden te vinden op fundamentele vragen over de vorming en ontwikkeling van planeten.

De spiegel van zes centimeter schiet binnen 5 ms van de ene naar de andere positie met een nauwkeurigheid van 1,7 microrad.

De chopper is een essentieel onderdeel van Metis. ‘De stabiliteit en precisie van de chopper in Metis zijn van groot belang voor de uiteindelijke scherpte van de toekomstige waarnemingen’, aldus Metis-projectleider Bernhard Brandl.

De complexiteit van de chopper zit in de combinatie van eisen. De spiegel van zes centimeter moet binnen vijf milliseconde van een willekeurige positie naar een willekeurige andere positie kunnen choppen en dan stabiel staan met een nauwkeurigheid van 1,7 microrad, en dat allemaal bij 190 graden onder het vriespunt en in vacuüm. Om dit te kunnen realiseren was een nauwe samenwerking vereist tussen mechanische, elektrische en optische ontwerpers, en regeltechnici. Het uiteindelijke ontwerp van de chopper maakt gebruik van een nieuwe lasergestuurde detectietechniek. Daarnaast is de regeltechniek geoptimaliseerd voor de cryogene omgeving.

Alle tests, inclusief een duurzaamheidstest waarbij de spiegel meer dan honderd miljoen rondjes heeft gedraaid, zijn succesvol afgerond. Robert Huisman, van Sron en Rijksuniversiteit Groningen, en leider van de cryogene tests: ‘Het ontwerp van de regeltechniek was een uitdaging vanwege de extreme nauwkeurigheden, maar het heeft zich nu in de praktijk bewezen en kan worden hergebruikt voor onze ruimteonderzoeksprojecten.’

Het Nederlandse consortium dat de chopper heeft ontwikkeld, bestaat uit: de Nederlandse onderzoekschool voor astronomie (Nova), verantwoordelijk voor het management van het project, de definiëring van de systeemeisen en de optische aspecten; Janssen Precision Engineering (JPE), verantwoordelijk voor het elektrische en mechanische ontwerp, Sron Netherlands Institute for Space Research in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, verantwoordelijk voor de regeltechniek, en TNO, als adviseur van het project.

Huub Janssen, eigenaar van JPE: ‘De mogelijkheid om een dergelijk complex project, met aanzienlijke ontwikkelrisico’s, te kunnen uitvoeren draagt bij aan onze kennisopbouw en geeft ons de mogelijkheden om nieuwe paden te bewandelen. De astronomen dwingen ons iedere keer om de grenzen van de technologie op te zoeken. De opgedane kennis hebben we recent al bij een ander project, in een geheel andere markt, kunnen toepassen.’