Nederlands cluster richt vizier op Chinese ruimtevaart

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Met hulp van de overheid gaat een groep Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen proberen een voet tussen de deur te krijgen bij de Chinese ruimtevaart. Daartoe hebben ATG Europe, Hyperion Technologies, NLR, Science & Technology, Sron, TNO, de TU Delft en VDL ETG zich onlangs verenigd in het Inset China-cluster. Het streven is om een gezamenlijk lab op te zetten waarin ze hun afzonderlijke expertises in de ontwikkeling van ruimtevaartsystemen combineren met die van Chinese evenknieƫn.

In 2013 stak China naar schatting ongeveer elf miljard dollar in zijn ruimtevaartprogramma. Alleen de VS spendeerden meer. Het Chinese programma wordt sterk gestuurd door de nationale overheid. Die is actief op zoek naar internationale samenwerking om het gebrek aan ervaring met geavanceerde ruimtevaartprojecten te dichten. Zo is de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA in gesprek met het Netherlands Space Office, met als streven om nog dit jaar een intentieverklaring te tekenen voor een langetermijnrelatie rond de ontwikkeling van nieuwe ruimtevaartsystemen. Het Inset China-cluster wil onder meer hierop inhaken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.