Nederlands chip-ecosysteem maakt kennis met Japanse Minimal Fab

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Met de belofte om kleine series goedkoper te maken, werd de Japanse Minimal Fab-delegatie van AIST met open armen ontvangen in Nijmegen. Investeerders moeten zich nog wel aanmelden.

Een Japanner zoals je ze zelden ziet. Shiro Hara stuitert voor het scherm terwijl hij zijn Minimal Fab-concept presenteert op de Novio Tech Campus in Nijmegen. Kort na het begin van het millennium bedacht Hara een concept voor miniatuurchipfabrieken bij het Japanse instituut voor geavanceerde industriële wetenschap en technologie (AIST). Met zijn Minimal Fab-chipfabrieken wil hij de kosten van kleine chipseries aanzienlijk verlagen. De benodigde investeringen zullen ook klein zijn.

Zijn Minimal Fab bestaat uit modules die siliciumplakken verwerken ter grootte van een 2-eurocentmuntje (12,5 mm). Een geavanceerde cleanroom is niet vereist. Elke plak zit in een verzegelde cassette, een miniatuurversie van de foup-transportcontainers in conventionele chipfabrieken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen